Het Belgische Wafel Forum! Chocolade, natuurlijk! En bier ook! Maar wat met Belgische wafels? De Belgische wafel, ze is springlevend. Meer dan 100 manieren om ze te maken, allerlei nuttige tips om ze te bakken, en talrijke kleurrijke anecdotes om ze verder op te smukken ontving ik na een zoekertje. Het oudste recept dateert van 1926, met 20 eieren, om ze op te krijgen, en de recepten gebaseerd op chocolade en cognac spreken tot ieders verbeelding. Amerikaanse vrienden staan met hun mond ... vol wafel en na deze hartverwarmende response voel ik me opnieuw zoveel dichter bij huis. Om jullie allemaal mee te laten smullen van Belgie's best bewaarde geheim, dacht ik ze hier allemaal neer te pennen. Indien je recept echter nog niet voor publicatie vatbaar is, laat het me dan weten. Ik ga er nog eentje proeven!

Uit de tuin!

Wat te doen met al die spruiten???         5 December '13


Lekkere originele hutsepot maken!

800 g spruiten
1 prei
1 selder
paar worteltjes
600 g aardappelen
1 liter water met kippenblokje
spekjes
worst naar keuze


1. Bak de worst in de een grote kookpot en bak het met de spekjes een beetje aan.
2. Haal het vlees uit de pot en stoof er nu je prei in.
3. Voeg de worteltjes en de selder toe en laat het op zacht vuurtje sudderen.
4. Doe er de spruiten, de aardappelen en het vocht bij en laat ongeveer een half uurtje of totdat ze gaar zijn sudderen.
5. lekker met wat mosterd!



November 2013


Dit jaar in de tuin hadden wij ongewoon veel bonen.  Om niet altijd bonen op dezelfde manier te moeten eten, ging ik daarom op zoek naar alternatieve, originele maar lekker recepten.  Hier zijn er een paar:



Prinsessenbonen soep

prinsessenbonen
ui
prei
selder
vlees voor balletjes
knor blokje

Laat alles goed samen koken en voeg er knor blokje aan toe.  Doe je soep door en doe er nu de gerolde balletjes in.  Het lijkt een rare combinatie, maar is echt heel lekker!



Courgette

Wie heeft er nooit te veel courgettes in de tuin?  Maak er eens mousaka op Belgische wijze van!

500 gr gehakt
2 of 3 (afhankelijk van de grote) courgettes
700 g patatten
1 blik tomaten (of verse van je tuin!)
2 ajuinen
olijf olie
peper en zout
lepeltje suiker

1. Laat de ajuin stoven in wat olie en doe het vlees erbij
2. na een tijdje doe je er de tomaten en het zout en peper bij
3. laat dit alles voor zo'n 30 a 40 minuten op een zacht vuur koken, samen met de suiker
4. laat de aardappelen koken tot bijna mals
5. laat de courgettes stomen totdat ze zacht zijn
6. maak een bechamelsaus
7. in een vuurvaste kom, doe je nu vanonder het vlees, dan een laagje aardappelen en dan de courgettes
8. giet de witte saus er volledig over zodat alles onder staat
9. laat dit op ongeveer 200 C in de oven bakken tot het vlees naar boven komt, dit is ongeveer 40 minuten
Smakelijk!

Geen opmerkingen: