Het Belgische Wafel Forum! Chocolade, natuurlijk! En bier ook! Maar wat met Belgische wafels? De Belgische wafel, ze is springlevend. Meer dan 100 manieren om ze te maken, allerlei nuttige tips om ze te bakken, en talrijke kleurrijke anecdotes om ze verder op te smukken ontving ik na een zoekertje. Het oudste recept dateert van 1926, met 20 eieren, om ze op te krijgen, en de recepten gebaseerd op chocolade en cognac spreken tot ieders verbeelding. Amerikaanse vrienden staan met hun mond ... vol wafel en na deze hartverwarmende response voel ik me opnieuw zoveel dichter bij huis. Om jullie allemaal mee te laten smullen van Belgie's best bewaarde geheim, dacht ik ze hier allemaal neer te pennen. Indien je recept echter nog niet voor publicatie vatbaar is, laat het me dan weten. Ik ga er nog eentje proeven!

7 mei 2013

Wafels zonder suiker - Stevia!

Geregeld vragen mensen me om een wafel recept met Stevia.  Stevia is een populaire suiker vervanger, die al langer in de VS verkrijgbaar is, maar nu dus ook in Belgie.  Voor je met stevia begint te bakken, moet je weten dat deze Stevia wel 600 x sterker is dan suiker.  Ook maakt stevia je gebak iets droger.

Ik ben al lang op zoek naar een goed recept met Stevia, maar kan er tot nu toe geen enkel vinden.  Veel mensen hebben het geprobeerd en wafels met Stevia blijken precies niet te werken. Als iemand een goed recept heeft, laat het ons dan zeker weten!

Maar waarom Stevia gebruiken als je echt geweldige Brusselse Wafels kunt maken ZONDER suiker?

500 ml melk
500 g bloem
5 eieren
25 g verse gist
350 ml lauw water
300 g boter
snuifje zout

1. Neem een grote kom, doe de bloem er in en maak een kuiltje
2. doe de eieren in het kuiltje, samen met de melk en roer goed
3. lost de gist op in het lauwe water en doe het bij in de kom
3. laat de boter smelten en doe deze bij de bloem
4. klop alles tot een mooi geheel
5. laat het deeg rijzen totdat het verdubbeld is en klop er dan even door zodat het weer zakt
6. laat het opnieuw rijzen en bak het dan in een warm wafelijzer


3 opmerkingen:

Lin zei

Zelfrijzende of gewone bloem?

Lin zei

Zelfrijzende of gewone bloem?

Leen zei

Beste Lin, het gaat hier over gewone bloem. Recepten die met zelfrijzende bloem werken, vermelden dit ook!
Groetjes!