Het Belgische Wafel Forum! Chocolade, natuurlijk! En bier ook! Maar wat met Belgische wafels? De Belgische wafel, ze is springlevend. Meer dan 100 manieren om ze te maken, allerlei nuttige tips om ze te bakken, en talrijke kleurrijke anecdotes om ze verder op te smukken ontving ik na een zoekertje. Het oudste recept dateert van 1926, met 20 eieren, om ze op te krijgen, en de recepten gebaseerd op chocolade en cognac spreken tot ieders verbeelding. Amerikaanse vrienden staan met hun mond ... vol wafel en na deze hartverwarmende response voel ik me opnieuw zoveel dichter bij huis. Om jullie allemaal mee te laten smullen van Belgie's best bewaarde geheim, dacht ik ze hier allemaal neer te pennen. Indien je recept echter nog niet voor publicatie vatbaar is, laat het me dan weten. Ik ga er nog eentje proeven!

8 februari 2012

Warme wafels van Jeannin

1kg bloem
1 pakje verse gist (5gr), zoniet drooggist
6 eieren
300 gr boter (solo of zo)
1 l volle melk
500 cl water
1 pakje vanillesuiker
1 soeplepel suiker
een beetje kaneelpoeder
snuifje zout

1. water, melk en boter in kom en opwarmen tot de boter gesmolten is (niet koken)
2. doe in een keukenrobot of mengkom het pakje gist en vermeng dit met een beetje van het vocht
3. doe er dan de eidooiers bij
4. wit van ei apart opkloppen met het zakje vanillesuiker
5. bloem erbij
6. suiker, kaneelpoeder en zout erbij
7. alles opkloppen tot homogeen mengsel
8. doe alles in grote kom
9. het opgeklopte eiwit bij het deeg doen (onderspatelen)
10. de kom afdekken en 1 uur laten rijzen op warme plaats tot deeg verdubbeld is
11. vooraleer je wafels begint te bakken, doe je een pollepel koud water bij het deeg

Geen opmerkingen: