Het Belgische Wafel Forum! Chocolade, natuurlijk! En bier ook! Maar wat met Belgische wafels? De Belgische wafel, ze is springlevend. Meer dan 100 manieren om ze te maken, allerlei nuttige tips om ze te bakken, en talrijke kleurrijke anecdotes om ze verder op te smukken ontving ik na een zoekertje. Het oudste recept dateert van 1926, met 20 eieren, om ze op te krijgen, en de recepten gebaseerd op chocolade en cognac spreken tot ieders verbeelding. Amerikaanse vrienden staan met hun mond ... vol wafel en na deze hartverwarmende response voel ik me opnieuw zoveel dichter bij huis. Om jullie allemaal mee te laten smullen van Belgie's best bewaarde geheim, dacht ik ze hier allemaal neer te pennen. Indien je recept echter nog niet voor publicatie vatbaar is, laat het me dan weten. Ik ga er nog eentje proeven!

31 december 2012

Nederlandse Oliebollen voor Oudejaar!



Toen wij in Ethiopiƫ woonden, een paar jaar geleden, werden we door onze Nederlandse vrienden geitroduceerd in deze heerlijke traditie: oliebollen eten op oudejaar!

550 gr bloem
125 ml lauw water
2 zakjes gist
4 eetlepels gewone suiker
2 eieren
350 ml melk
appels in kleine stukken
frituurketel
poedersuiker voor decoratie

1. los de gist op in het water
2. meng in een grote kom de bloem, suiker en zout
3. voeg er een voor een de eieren aan toe
4. voeg het gistmengsel toe en de melk
5. klop tot een mooi geheel (mag met mixer)
6. laat het deeg voor minstens 1 uur rijzen op warme plaats
7. verhit je frituurketel (met olie) op tot ongeveer 175 graden
8. meng de appels door het deeg (mag ook zonder appels natuurlijk) en schep wat deeg met twee lepels in de hete olie
9. laat ze bakken totdat ze goudbruin zijn (ongeveer 2 min per kant)
10. leg ze op keukenpapier om uit te lekken
11. bestrooi met bloemsuiker

Gelukkig Nieuwjaar!

Leen

Geen opmerkingen: