Het Belgische Wafel Forum! Chocolade, natuurlijk! En bier ook! Maar wat met Belgische wafels? De Belgische wafel, ze is springlevend. Meer dan 100 manieren om ze te maken, allerlei nuttige tips om ze te bakken, en talrijke kleurrijke anecdotes om ze verder op te smukken ontving ik na een zoekertje. Het oudste recept dateert van 1926, met 20 eieren, om ze op te krijgen, en de recepten gebaseerd op chocolade en cognac spreken tot ieders verbeelding. Amerikaanse vrienden staan met hun mond ... vol wafel en na deze hartverwarmende response voel ik me opnieuw zoveel dichter bij huis. Om jullie allemaal mee te laten smullen van Belgie's best bewaarde geheim, dacht ik ze hier allemaal neer te pennen. Indien je recept echter nog niet voor publicatie vatbaar is, laat het me dan weten. Ik ga er nog eentje proeven!

4 februari 2012

Wafels met Cognac van Jenny!

1k bloem
240 gr boter
40 gr gist
2 eieren
16 stukjes suiker
1 snuifje zout
1.7 liter water
1 klein scheutje cognac (dit maakt ze krokant)

1. Lost de gist in lauw water op met een beetje suiker
2. doe de bloem in een ruime pot
3. maak een kuiltje in het midden
4. doe er de opgeloste gist bij en roer om
5. Ondertussen warm je wat van het water, doe er boter en suiker bij
6. voeg er hele eieren bij en mix even
7. doe dit mengsel bij de rest, ook de rest van het lauwe water en mix alles nog een paar minuten
8. zorg ervoor dat het deeg goed vloeibaar is en laat rijzen tot het dubbele van het volume
9. laat het ijzer goed heet worden, smeer het in met wat olie vooraleer je begint!

Geen opmerkingen: