Het Belgische Wafel Forum! Chocolade, natuurlijk! En bier ook! Maar wat met Belgische wafels? De Belgische wafel, ze is springlevend. Meer dan 100 manieren om ze te maken, allerlei nuttige tips om ze te bakken, en talrijke kleurrijke anecdotes om ze verder op te smukken ontving ik na een zoekertje. Het oudste recept dateert van 1926, met 20 eieren, om ze op te krijgen, en de recepten gebaseerd op chocolade en cognac spreken tot ieders verbeelding. Amerikaanse vrienden staan met hun mond ... vol wafel en na deze hartverwarmende response voel ik me opnieuw zoveel dichter bij huis. Om jullie allemaal mee te laten smullen van Belgie's best bewaarde geheim, dacht ik ze hier allemaal neer te pennen. Indien je recept echter nog niet voor publicatie vatbaar is, laat het me dan weten. Ik ga er nog eentje proeven!

14 mei 2012

Mousaka op Griekse grootmoeder's wijze!

Ik ben al 18 jaar weg uit Belgie en heb in Ithaca NY, Mali, Boston MA, Washington DC, Finland en Ethiopie gewoond.  Ik heb overal heel leuke mensen ontmoet en heel veel recepten verzameld.  Het zijn niet zo maar recepten uit boekjes, maar echte familierecepten waar mensen trots op zijn.  Ik zal er zo af en toe eentje delen op deze blog.

Het eerste komt uit Griekenland en komt van Mariela haar grootmoeder.

500 gr gehakt
2 grote aubergines
700 gr patatten
1 blik tomaten
2 ajuinen
olijf olie
peper en zout
lepeltje suiker

1. laat de ajuin stoven in wat olijf olie en doe het vlees erbij
2. na een tijdje bakken van het vlees, doe je er de tomaten bij en peper en zout
3. deze laat je voor 30 a 40 minuten zachtjes op het vuur koken en het geheim van haar grootmoeder: doe er een lepeltje SUIKER bij!
4. als er niet genoeg vocht in zit, mag je er altijd wat water bij doen
5. laat de aardappelen koken tot bijna mals
6. laat de aubergines stomen in wat olie en water zodat ze zacht zijn
7. maak een bechamelsaus (dat kunnen alle Belgen zeker!)
8. in vuurvaste kom doe je dan vanonder het vlees, dan de aardappelen en dan de aubergines
9. dit laat je dan voor ongeveer 40 minuten in de oven staan ... eigenlijk tot dat het vlees naar 'boven' komt.

Smakelijk!  
γευστικά

Geen opmerkingen: