Het Belgische Wafel Forum! Chocolade, natuurlijk! En bier ook! Maar wat met Belgische wafels? De Belgische wafel, ze is springlevend. Meer dan 100 manieren om ze te maken, allerlei nuttige tips om ze te bakken, en talrijke kleurrijke anecdotes om ze verder op te smukken ontving ik na een zoekertje. Het oudste recept dateert van 1926, met 20 eieren, om ze op te krijgen, en de recepten gebaseerd op chocolade en cognac spreken tot ieders verbeelding. Amerikaanse vrienden staan met hun mond ... vol wafel en na deze hartverwarmende response voel ik me opnieuw zoveel dichter bij huis. Om jullie allemaal mee te laten smullen van Belgie's best bewaarde geheim, dacht ik ze hier allemaal neer te pennen. Indien je recept echter nog niet voor publicatie vatbaar is, laat het me dan weten. Ik ga er nog eentje proeven!

12 juni 2012

Sachertorte150 g boter
150 g suiker
150 g fondantchocolade
6 eieren
150 g zelfrijzende bloem
½ koffielepel bakpoeder
Ganache : 250 g fondantchocolade, 2 dl room en 50 g boter
Afwerking : abrikozenconfituur


1. Klop boter en suiker luchtig.
2. Smelt de chocolade (150 g) au bain-marie en meng hem onder de boter en suiker.
3. Voeg de dooiers 1 voor 1 toe en klop goed.
4. Doe er de gezeefde bloem met bakpoeder op, daarop de stijfgeklopte eiwitten (met een snuifje zout) en schep alles voorzichtig onder elkaar.
5. Beboter een springvorm (ik gebruik een krans), indien geen tefal, bekleed dan met bakpapier en bak een 35 minuten op 160°C (warmelucht).
6. Laat afkoelen en verdeel volgens de hoogte in 2 of 3 lagen. Snij daarvoor een groef (in de zijkant) met een mes. Leg een draad (stikzijde) in die groef, kruis de draad (neem het linkerstuk in je rechter hand en het andere eindje in je linkerhand) en trek, zodat de taart gesneden wordt. Leg open en smeer  een laagje abrikozenconfituur op het onderste deel.

7. Maak de ganache : kook de room, doe er van het vuur de chocolade bij en smelt die al roerend in de warme room.
8. Voeg dan al roerend beetje bij beetje de boter toe en de ganache begint te blinken.
9. Giet nu een laagje ganache op de met confituur besmeerde onderkant en leg er het andere stuk op. 10. Indien je 3 lagen hebt, doe dan hetzelfde op de tweede laag.
11. Hou genoeg ganache over om over te taart te gieten (indien je maar 2 lagen hebt, heb je ruim genoeg).
12. Laat een beetje opstijven, zet ondertussen koffie, snij dan de taart en geniet…

Karolien

Geen opmerkingen: