Het Belgische Wafel Forum! Chocolade, natuurlijk! En bier ook! Maar wat met Belgische wafels? De Belgische wafel, ze is springlevend. Meer dan 100 manieren om ze te maken, allerlei nuttige tips om ze te bakken, en talrijke kleurrijke anecdotes om ze verder op te smukken ontving ik na een zoekertje. Het oudste recept dateert van 1926, met 20 eieren, om ze op te krijgen, en de recepten gebaseerd op chocolade en cognac spreken tot ieders verbeelding. Amerikaanse vrienden staan met hun mond ... vol wafel en na deze hartverwarmende response voel ik me opnieuw zoveel dichter bij huis. Om jullie allemaal mee te laten smullen van Belgie's best bewaarde geheim, dacht ik ze hier allemaal neer te pennen. Indien je recept echter nog niet voor publicatie vatbaar is, laat het me dan weten. Ik ga er nog eentje proeven!

3 september 2013

Wafel recept voor kinderen!

Vorige week maakte ik samen met mijn 12 jarige dochter wafels.  Ze wou natuurlijk al veel zelf doen en toen besefte ik dat er bepaalde dingen zijn die zij echt nog niet kon weten.  Vandaar dit stap-voor-stap recept voor kinderen!  Het deeg maken kunnen ze zeker al wel, maar bij het bakken hebben ze toch nog hulp nodig van een volwassen persoon!!!!!!!


Wat heb je nodig?  (zet deze dingen alvast op het aanrecht)


500 gr gewone bloem
400 ml water
400 ml melk
2 pakjes vanillesuiker
50 gr verse gist (dat is zo een klein pakje)
200 gr gesmolten boter (margarine is ook goed)

maatbeker
weegschaaltje (voor voeding, NIET diegene waar je mama elke dag gaat opstaan)
grote (GROTE) kom
kom voor in de microgolf
wafelijzer
klopper
vork en spatel om de wafels uit het wafelijzer te kunnen halen
pollepel voor het deeg te scheppen
1. Weeg 500 gr bloem (dit is ½ van zo een pakje bloem) en doe deze in de grote kom
2.    Neem je maatbeker en doe daar nu 400 ml melk in
3.     Zet deze maatbeker even in de micro (voor 30 seconden of zo) zodat de melk een beetje warm is – giet nu deze melk bij de bloem en roer al maar een beetje
4.     Doe nu 400 ml LAUW water van de kraan in de maatbeker en doe hier je blokje verse gist er in.  Neem een vork en roer in je maatbeker zodat de gist helemaal opgelost wordt.  Laat dit even aan de kant staan zodat de gist wat kan werken…(er komen bubbels in)
5.     Doe de boter in een pot en laat hem in de microgolf smelten (ongeveer een minuutje) ofwel op een licht vuurtje op het fornuis.  Zie dat je alleen potten gebruikt voor de microgolf die daar in mogen!!!!!!!!
6.     Doe de gesmolten boter nu bij de bloem en roer alvast eens goed door.
7.     Neem je eieren en breek ze aan de kant van je grote kom.  Doe ze een voor een bij het deeg en meng goed.
8.     Doe nu ook het water bij het deeg en roer goed.
9.     Zet het deeg op een warme plaats, met een handdoek over en laat het voor minstens 15 minuten rijzen.
10.  Nu mag je je wafelijzer opzetten (voorzichtig want je kan je hard verbranden) . Als het goed warm is, kan je het beste een borsteltje nemen met wat olie en je wafelijzer invetten, dus insmeren  met olie of boter zodat je deeg niet gaat plakken.  Neem nu een grote lepel (voor de soep of zo) en schep een beetje deeg op je wafelijzer.  Doe het dicht en laat het voor een paar minuten bakken (zoder te openen).  Na een minuut of twee, kan je eens voorzichtig kijken of het goed lukt.  Als de wafels goud-geel zijn, mogen ze er uit!
11. Versier je wafels met bloemsuiker, fruit, slagroom, vanilleijs,…
12. Smakelijk!!!!!!

1 opmerking:

Anoniem zei

Deze recept trok op niks. Het was geen deeg, maar waterige stroop. In de ingredientenlijst staan er geen eieren op maar in de bereidingswijze opeens wel en ook geen vanillesuiker. Troep! Niet geloven.