Het Belgische Wafel Forum! Chocolade, natuurlijk! En bier ook! Maar wat met Belgische wafels? De Belgische wafel, ze is springlevend. Meer dan 100 manieren om ze te maken, allerlei nuttige tips om ze te bakken, en talrijke kleurrijke anecdotes om ze verder op te smukken ontving ik na een zoekertje. Het oudste recept dateert van 1926, met 20 eieren, om ze op te krijgen, en de recepten gebaseerd op chocolade en cognac spreken tot ieders verbeelding. Amerikaanse vrienden staan met hun mond ... vol wafel en na deze hartverwarmende response voel ik me opnieuw zoveel dichter bij huis. Om jullie allemaal mee te laten smullen van Belgie's best bewaarde geheim, dacht ik ze hier allemaal neer te pennen. Indien je recept echter nog niet voor publicatie vatbaar is, laat het me dan weten. Ik ga er nog eentje proeven!

5 februari 2012

Warme wafels uit Eeklo - Karolien

1kg gewone patisseriebloem
3/4 l melk (halfvolle is goed)
3/4 l spuitwater (zorgt voor meer luchtigheid)
1 pakje verse gist
1/2 kg boter (hoeveboter of solo)
8 eieren
soeplepel suiker (voor de kleur)
snuifje zout

1. Verwarm boter en melk
2. voeg suiker toe
3. neem van het vuur en voeg al roerend (met een garde) het water, de bloem, de eidooiers en de gebroken gist (opgelost in klein beetje lauw water) toe.
4.  klop de eiwitten stijf met het snuifje zout en hef dit voorzichtig onder het deeg
5. zet op een warme plek (bedekt met handdoek) en laat half uurtje rijzen - loop niet te ver weg, want het deeg komt al eens snel over de rand!


Geen opmerkingen: