Het Belgische Wafel Forum! Chocolade, natuurlijk! En bier ook! Maar wat met Belgische wafels? De Belgische wafel, ze is springlevend. Meer dan 100 manieren om ze te maken, allerlei nuttige tips om ze te bakken, en talrijke kleurrijke anecdotes om ze verder op te smukken ontving ik na een zoekertje. Het oudste recept dateert van 1926, met 20 eieren, om ze op te krijgen, en de recepten gebaseerd op chocolade en cognac spreken tot ieders verbeelding. Amerikaanse vrienden staan met hun mond ... vol wafel en na deze hartverwarmende response voel ik me opnieuw zoveel dichter bij huis. Om jullie allemaal mee te laten smullen van Belgie's best bewaarde geheim, dacht ik ze hier allemaal neer te pennen. Indien je recept echter nog niet voor publicatie vatbaar is, laat het me dan weten. Ik ga er nog eentje proeven!

3 april 2012

Gateau voor Pasen!


Dit recept komt van mijn mama en is de aller lichtste gateau dat je kan maken.   Het komt van de bakker die over ons woonde en al zijn geheimen heeft doorgegeven!  De beste ooit!

4 eieren
200 gr suiker
1 koffielepel bakpoeder
80 gr maïzena
80 gr aardappelbloem


1. Doe de eieren en de suiker in een pot op ZEER laag vuur en klop met de mixer totdat het 3x het volume heeft.
2. neem van vuur en roer het bakpoeder er onder
3. zift de bloem erbij en de maizena
4. giet in een ronde (ingevette) springvorm
5. bak voor 20 a 25 minuten op 170 C

Als hij is afgekoeld, kan je hem versieren hoe je wilt, maar wij doen het zo:

1. snij hem in het midden door en doe er een beetje cognac of grand marnier er op
2. besmeer hem met (zelfgeklopte) slagroom
3. versier met fruit en voor Pasen natuurlijk een beetje eitjes of chocolade...


Leen


1 opmerking:

V-for-All zei

Hallo!
Ik kreeg een gelijkaardig recept van mijn ( inmiddels overleden schoonvader ). Ik decoreer als volgt.
Op voorhand maak ik lichte pudding of banketbakkersroom. Op de helften giet ik (bananen-, kersen, abricoos-)likeur ( wordt later met hetzelfde fruit afgewerkt)...Dan komt hierop een laag pudding , en in het midden reeds een laagje fruit. De 2 helften gaan op elkaar en de bovenkant wordt geprepareerd.
Opdat de taart zou mooi afgewerkt zijn, krijft de zijkant een laag(je) (gesuikerde)slagroom. De taart wordt vervolgens op haar kant rondgedraaid in chocoladekorrels. Toefjes slagroom vanboven maken het echt af.
PS je kan dit ook in rechthoek maken met 2 verschillende garneringen. Als verjaardagstaart een echte topper .