Het Belgische Wafel Forum! Chocolade, natuurlijk! En bier ook! Maar wat met Belgische wafels? De Belgische wafel, ze is springlevend. Meer dan 100 manieren om ze te maken, allerlei nuttige tips om ze te bakken, en talrijke kleurrijke anecdotes om ze verder op te smukken ontving ik na een zoekertje. Het oudste recept dateert van 1926, met 20 eieren, om ze op te krijgen, en de recepten gebaseerd op chocolade en cognac spreken tot ieders verbeelding. Amerikaanse vrienden staan met hun mond ... vol wafel en na deze hartverwarmende response voel ik me opnieuw zoveel dichter bij huis. Om jullie allemaal mee te laten smullen van Belgie's best bewaarde geheim, dacht ik ze hier allemaal neer te pennen. Indien je recept echter nog niet voor publicatie vatbaar is, laat het me dan weten. Ik ga er nog eentje proeven!

27 april 2012

Nederlandse stroopwafels!

Voor de wafels:
500 gr bloem
250 gr boter
150 gr witte suiker
50 gr verse gist
halve tas lauwe melk
1 ei

Voor de vulling:
1 koffielepel kaneel
500 gr siroop (in Nedl. zeggen ze stroop)
300 gr donkere suiker
75 gr boter

1. Je moet de ingrediƫnten voor de wafels goed mengen
2. dit is een dik beslag en kneedbaar
3. laat het een uurtje rijzen op warme plaats
4. kneed het deeg nog eens goed
5. maak de stroop klaar zodat je, als je de wafels er uit haalt, de stroop kunt tussen smeren
6. je moet gewoon de dingen samen warm maken en dat naast je wafelijzer houden
7. bak de wafel (dit moet in wafelijzer met kleine ruitjes) en zodra je hem er uit haalt, snij je hem in 2 (als je wacht tot ze koud zijn, kan je ze niet meer snijden!)
8. Smeer er de stroop tussen en druk de wafel goed dicht, laat afkoelen
9. klaar is KEES!

Het lijkt moeilijk, maar vraagt gewoon wat oefening.

Leen

Geen opmerkingen: