Het Belgische Wafel Forum! Chocolade, natuurlijk! En bier ook! Maar wat met Belgische wafels? De Belgische wafel, ze is springlevend. Meer dan 100 manieren om ze te maken, allerlei nuttige tips om ze te bakken, en talrijke kleurrijke anecdotes om ze verder op te smukken ontving ik na een zoekertje. Het oudste recept dateert van 1926, met 20 eieren, om ze op te krijgen, en de recepten gebaseerd op chocolade en cognac spreken tot ieders verbeelding. Amerikaanse vrienden staan met hun mond ... vol wafel en na deze hartverwarmende response voel ik me opnieuw zoveel dichter bij huis. Om jullie allemaal mee te laten smullen van Belgie's best bewaarde geheim, dacht ik ze hier allemaal neer te pennen. Indien je recept echter nog niet voor publicatie vatbaar is, laat het me dan weten. Ik ga er nog eentje proeven!

10 december 2012

Kerststronk


4 eieren
200 gr gewone witte suiker
1 koffielepel bakpoeder
80 gr maïzena
80 gr aardappelbloem

(Je kan ook 50 gr. maizena, 50 gr. aardappelbloem en 60 gr gewone bloem nemen, je moet gewoon zien dat je in het totaal altijd 160 gr. hebt)


1. Doe de eieren en de suiker in een pot op ZEER laag vuur en klop met de mixer totdat het 3x het volume heeft.
2. neem van vuur en roer het bakpoeder er onder
3. zift de bloem erbij en de maizena
4. giet in een ronde (ingevette) springvorm
5. bak voor 20 a 25 minuten op 170 C

Als hij is afgekoeld, kan je hem versieren hoe je wilt, maar wij doen het zo:

1. snij hem in het midden door en doe er een beetje Cognac of Grand Marnier op
2. besmeer hem met (zelfgeklopte) slagroom (dit maakt hem extra licht...als je met creme au beure of zo werkt, dan wordt het al vlug veel te zwaar.
3. versier met fruit en/of allerlei Kerstmis toppings.


Leen

ps. Om nog beter het effect te krijgen van een echte stronk, kan je best een lange bakvorm gebruiken!

Geen opmerkingen: