Het Belgische Wafel Forum! Chocolade, natuurlijk! En bier ook! Maar wat met Belgische wafels? De Belgische wafel, ze is springlevend. Meer dan 100 manieren om ze te maken, allerlei nuttige tips om ze te bakken, en talrijke kleurrijke anecdotes om ze verder op te smukken ontving ik na een zoekertje. Het oudste recept dateert van 1926, met 20 eieren, om ze op te krijgen, en de recepten gebaseerd op chocolade en cognac spreken tot ieders verbeelding. Amerikaanse vrienden staan met hun mond ... vol wafel en na deze hartverwarmende response voel ik me opnieuw zoveel dichter bij huis. Om jullie allemaal mee te laten smullen van Belgie's best bewaarde geheim, dacht ik ze hier allemaal neer te pennen. Indien je recept echter nog niet voor publicatie vatbaar is, laat het me dan weten. Ik ga er nog eentje proeven!

28 januari 2013

Wafels met Salidou!


Dit recept met Salidou komt van de "Alle dagen honger" blog.  Het is een zeer leuke blog over eten, ga zeker eens een kijkje nemen op:

http://www.alledagenhonger.be/alle-dagen/wafels-2


Wafels met salidou:

dit heb je nodig voor 10 wafels:
(alle ingredienten op kamertemperatuur)

220 gr bloem
300 ml melk
3 eieren
130 gr volle platte kaas
100 gr boter
1 tl bakpoeder
1/2 tl zout
1 el suiker

dit heb je nodig voor 1 potje salidou:
100 gr suiker
40 gr gezouten boter
2 dl room

De Salidou:
1. Zet een pan met dikke bodem op een matig vuur en strooi de suiker er in om te karameliseren (je laat de suiker smelten en bruin worden). Je kan hier af en toe in roeren.  Als de suiker een goudbruine kleur heeft, roer je hier de zoute boter in stukjes door terwijl je roert met een garde.
2. Voeg er telkens een stukje toe en als dit volledig opgenomen is, voeg je het volgende stukje toe.  Als alle boter door de karamel is gemengd, voeg je de 2dl room toe.
3. Nadat je de room er stevig hebt onder gemengd, laat je dit 7 a 10 minuten doorkoken op een zacht vuurtje.
4. Hierna giet je de kareamelcreme in een confituurpotje en laat je dit afkkoelen en opstijven.
5. Als je de salidou in de frigo bewaart, blijft ie ongeveer 3 weken goed.

De wafels: 
6. Verwarm je wafelijzer
7. splits de eieren.
8. meng de dooiers met de suiker, melk en gesmolten boter
9. voeg er de plattekaas aan toe
10. roer tot homogene massa
11. roer hieronder de gezeefde bloem, bakpoeder en zout
12. klop de eiwitten stijf en spatel ze voorzichtig onder het beslag
13. vet je wafelijzer lichtjes in met wat boter, begin te bakken!

Geen opmerkingen: