Het Belgische Wafel Forum! Chocolade, natuurlijk! En bier ook! Maar wat met Belgische wafels? De Belgische wafel, ze is springlevend. Meer dan 100 manieren om ze te maken, allerlei nuttige tips om ze te bakken, en talrijke kleurrijke anecdotes om ze verder op te smukken ontving ik na een zoekertje. Het oudste recept dateert van 1926, met 20 eieren, om ze op te krijgen, en de recepten gebaseerd op chocolade en cognac spreken tot ieders verbeelding. Amerikaanse vrienden staan met hun mond ... vol wafel en na deze hartverwarmende response voel ik me opnieuw zoveel dichter bij huis. Om jullie allemaal mee te laten smullen van Belgie's best bewaarde geheim, dacht ik ze hier allemaal neer te pennen. Indien je recept echter nog niet voor publicatie vatbaar is, laat het me dan weten. Ik ga er nog eentje proeven!

10 februari 2013

Wanneer is de Brusselse Wafel ontstaan?


De wafel zou volgens het boek van Machteld de Schrijver, al in de Middeleeuwen, in Parijs als oublie aangeboden zijn en was ook als zoete hap aanwezig op kermissen en foren.  De oudste recepten uit de Nederlanden en in Duitsland dateren uit de 16de eeuw.  Ook in de kunst werden er al wafels afgebeeld vanaf diezelfde tijd (bv. Bruegel).  In Frankrijk is de eerste vermelding terug te vinden is in ‘le patissier français’, geschreven in 1653 door François Pierre de la Varenne. De bakermat van de wafel situeert zich dus in de Nederlanden en Duitsland. Wafelventers en –vrouwen werden ook al in de literatuur beschreven vanaf de 17de eeuw. Pas vanaf 1874 wordt specifiek gewag gemaakt in kookboeken en receptenschriftjes van ‘Brusselse wafels’. Tussen 1842 en 1874 werd er geen enkel recept gepubliceerd. De eerste, die de wafel vermeldde, was niemand minder dan Cauderlier, in zijn boek ‘la patisserie et les confitures’.Zijn recept was zeer sober. In het boek ‘Brusselse wafels en andere heerlijkheden’ werden kermisfolders opgenomen en werd verwezen naar het wafelkraam “Max” van Maximiliaen Consael, die in 1856 deze naam had bedacht. Is de Brusselse wafel dus toen, op de kermis, ontstaan en uitgevonden? Of bestonden er vanaf toen 2 verschillende bereidingswijzen, voor het huishouden en de kermis? In de Brusselse literatuur werd er vanaf 1604 naar ‘wafels’ verwezen. In een Nederlandse spotprent n.a.v. de Belgische revolutie in 1830 is er boven de troon van Willem I een wafel en 2 verschillende Brusselse biersoorten afgebeeld. In de loop van de 19de eeuw waren er belangrijke wafelhuizen en herbergen in Laken (bij de Isabellabron), in Elsene en in de Onze-Lieve-Vrouw-ter-Sneeuwwijk. Een belangrijke pasteibakker was Florian Dacher, een vriend van Cauderlier, die eerst actief was op de Brusselse Treurenberg en nadien in Gent een zaak opstartte, waar volgens zijn reclamecampagne ‘grosses gaufres de Bruxelles’ werden aangeboden.

Wil je meer weten over de Geschiedenis van de Wafel?  Kijk op deze site voor meer info over het boek:


http://www.deswaene.be/Brusselse%20wafels.pdf

Geen opmerkingen: